26 de març 2010

També es pot cantar amb les mans...

Avui una companya ens ha enviat un vídeo fantàstic! una mostra de com no hi ha fronteres ni impediments per fer coses malgrat les limitacions que la vida t'imposa. Val la pena mirar-lo i després reflexionar...

1r Festival internacional de cine sobre la discapacitat

Els pasats 25 al 29 de novembre Collado Villalba (Madrid) va ser testimoni de l'I Festival Internacional de Cinema sobre la Discapacitat
Durant aquests dies, els assistents al festival van poder veure documentals, pel·lícules dramàtiques i curts amb històries que tracten sobre la discapacitat o que estan interpretades per persones amb discapacitat.
Una altra manera d'obrir les portes a la discapacitat i donar a conèixer al món que existeixen i que són capaços de moltes coses.

Aquí teniu el vídeo "promo" a veure que us sembla.

24 de març 2010

Què és el JClic ?

Com ja sabeu el JClic és un recurs que permet tant crear com utilitzar les activitats informàtiques que hi ha a la seva biblioteca. Va adreçat a tots els nivells educatius i a diverses àrees.

Tafanejant aquesta aplicació que ens ofereix l'XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya), ens hem adonat que alhora de marcar les preferències no hi ha cap apartat dirigit a l'Educació Especial. Això ens fa pensar que si volem treballar amb els nostres alumnes haurem d'utilitzar un nivell educatiu més baix i caiem en el perill d'infantilitzar les activitats.

Creieu que hi hauria d'haver un espai específic per Educació Especial?

5 de març 2010

Estimulació multisensorial

L’estimulació multisensorial és un instrument utilitzat amb l’objectiu de millorar les condicions de la vida de les persones amb discapacitat. Per això, es recorre a mitjans i estratègies que treballen les capacitats més bàsiques de les persones: les sensacions, la percepció i la integració sensorial.
Les sales “snoezelen”, o multisensorials, estan plenes de llums, sons, colors, olors... i sorgeixen de la iniciativa creada a Holanda per estimular a persones amb discapacitats psíquiques. El que es pretén amb aquestes activitats és millorar les seves capacitats cognitives, de relació i el seu benestar físic a més de que gaudeixin de l’experiència.
Pel que fa als nens més petits, es busca reforçar el seu desenvolupament afavorint la integració de la informació sensorial que reben, ajudant en els seus aprenentatges i la relació amb l’entorn.
Es treballen els sentits en un ambient d’estímuls controlats, on es faciliten la exploració, el descobriment i aprendre a gaudir de les diferents experiències que a l’aula multisensorial els hi poden oferir.


4 de març 2010

Discapacitat Auditiva

Speech Viewer III-IBM



És una eina que transforma les paraules o sons parlats en atractius gràfics. Incrementa la efectivitat de la teràpia del llenguatge i la parla en les persones que presenten problemes de llenguatge, parla i audició. Està disenyat per ajudar a les persones amb dificultats, principalment de parla, llenguatge i audició, paràlisis cerebral, retras mental i dany cerebral. És molt útil per ajudar en la intervenció dels professionals que treballen amb les persones que pateixen algun d'aquests trastorns.

3 de març 2010

Programa d'estimulació visual per ordinador (EVO)


Durant els anys 1999 a 2001 s'ha desenvolupat una investigació finançada per l'O.N.C.E., amb l'objectiu d'aprofitar els recursos que oferixen les noves tecnologies en l'àmbit de l'estimulació visual.

El projecte va ser realitzat per un equip multidisciplinar d'experts en les àrees de psicologia de la percepció, optimització del funcionament visual i docència, coordinat per la Direcció general de l'O.N.C.E . L'equip investigador estava format per Juan José Rodríguez Soler (Psicòleg i Coordinador), Julio Lillo Jover (de la Facultat de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid), Mª Jesús Vicente Mosquete i Carlos Manuel Santos Plaza (Tècnics de Rehabilitació de l'O.N.C.E.).

Com resultat, es va dissenyar el Programa EVO, mitjançant el qual la persona que ho maneja pot:

► Gestionar els exercicis de l'entrenament visual. Tant d'àrees visuals bàsiques (localització seguiment, exploració, etc.), com d'altres àrees més complexes (discriminació, reconeixement de formes per trets crítics, reconstrucció de models incomplets, simetries, dibuix, etc.).

► Controlar els ajustaments realitzats sobre el material de treball. Duent un control d'aquests ajustaments per sessions de treball realitzades, podent recuperar les mateixes per a la presentació progressiva de seqüències d'entrenament.

► Seguir els avanços aconseguits amb la intervenció del programa. Duent un seguiment estructurat dels resultats de totes les sessions realitzades, per individu, tasca i àrea. Sent ho anterior aplicable a:
  • Tots els alumnes amb els quals es treballi amb el programa.
  • Tots els mòduls de treball del programa.
  • Tots els exercicis d'entrenament inclosos
Al següent enllaç trobareu el programa juntament amb el manual de l'usuari.

Programa d'Estimulació Visual per Ordinador EVO

Enable Viacam - control de l'ordinador sense mans.



És un programa informàtic que permet utilitzar l'ordinador sense la necessitat de l'ús de les mans (especialment dissenyat per a persones amb discapacitat motriu en mans o braços), ja que es controla el ratolí mitjançant lleugers i suaus moviments de cap.
Per al seu funcionament es requereix instal·lar una webcam de qualitat a l'ordinador, no requereix maquinari addicional. Permet realitzar el clic del ratolí parant el punter o a través de l'ús d'un micròfon.
Permet configurar la velocitat del punter, l'acceleració i suavitzat, el temps de detenció, i altres variables per a ajustar-se a les necessitats de l'usuari. Una vega da instal·lat l'usuari amb discapacitat pot utilitzar-lo sense suport.

El podeu descarregar de forma gratuita en aquest enllaç. http://eviacam.sourceforge.net/eviacam.php

Per començar...

La finalitat d'aquest "espai Blog" és la de compartir amb tots vosaltres les nostres experiències, impressions i inquietuds.
Som estudiants de tercer de Magisteri d'Educació Especial i durant aquests últims mesos hem compartit les nostres vides amb alumnes que ens han ensenyat que realment es pot " Parlar amb els Ulls".
Esperem saber transmetre al llarg d'aquest blog tot allò que hem après i que els hi fa la vida més fàcil perquè pugui ser d'utilitat a d'altres persones.

També ens agradaria que aquest espai servís perquè compartiu les vostres experiències amb nosaltres.